REISVERZEKERING

De reisverzekering:


REISVERZEKERING


Soorten reisverzekeringen

Vaak is een reisverzekering een combinatie van verschillende elementen. Je kunt ook enkel een reisbijstandsverzekering voor personen afsluiten, enkel een bagageverzekering of enkel een annuleringsverzekering. Een reisbijstandsverzekering voor een voertuig dekt altijd ook personen in de wagen.

Er bestaan tijdelijke reisverzekeringen en jaarformules.

Bijstand via het ziekenfonds

Reizigers krijgen in het buitenland bij ziekte of ongeval bijstand via hun ziekenfonds.

De verplichte ziekteverzekering (RIZIV) een deel van de kosten voor dringende medische verzorging bij ziekte en ongeval in het buitenland terug.

Bij Eurocross gaat het om een aanvullende voordelenpakket van je mutualiteit. De bijstand via Eurocross bestaat uit zowel dringende medische bijstand als repatriŽring. Voor kleine zorgen is er een vrijstelling van Ä 25. De bijstand is altijd beperkt tot reizen van maximaal 3 maanden. Sommige ziekenfondsen voorzien wereldwijd dezelfde dekking, andere maken een onderscheid tussen reizen in Europa (de EU + een aantal landen) en reizen in andere landen.

Andere verzekeringen

Een hospitalisatieverzekering komt in het buitenland veelal tussen voor het bedrag dat niet door de mutualiteit betaald wordt. Bijstand aan het voertuig is via de basisformule van een automobielclub (VAB of Touring) beperkt tot het binnenland. Volgens andere formules geldt die ook voor andere Europese landen. Bij mechanische pech geldt voor een nieuwe wagen vaak garantie (verplicht twee jaar voor Europese constructeurs).

Wanneer een reisverzekering afsluiten?

Je sluit een reisverzekering af als je volgende zaken wil verzekeren:

Waar een reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering kun je afsluiten in een reisbureau (werkt doorgaans met een vaste reisverzekeraar), in de bank, bij een verzekeringsmakelaar en veelal ook online via de site van de reisverzekeraar.

Reisbijstandsverzekering: welke formule?

Jaarpolissen zijn interessant als u meerdere malen naar het buitenland reist, ook al is het zeer kort. Ze zijn ook voordeliger wanneer u met meerdere personen op reis gaat. Er zijn polissen voor ťťn persoon of voor het hele gezin. De waarborgen die reisbijstandsverzekeringen aanbieden, kunnen sterk verschillen. Kijk nauwgezet welke zaken de polis dekt in het kader van personenbijstand, bagageverzekering, bijstand voertuigen en bijstandsverlening thuis.

Personenbijstand : ziek worden, in een ongeval betrokken geraken, overlijden in het buitenland, en dringende terugkeer naar huis wegens zieke of overleden familie thuis.

Bekijk in de polis vooral volgende zaken:

Bagageverzekering

Wanneer u met het vliegtuig, de trein of de bus reist, valt een goede bagageverzekering aan te raden die u vergoedt bij diefstal, verlies of beschadiging. De tussenkomst van de maatschappij die u vervoert, is beperkt tot het strikte minimum en dekt dus niet de werkelijke waarde. Goede bagageverzekeringen vergoeden ook de kosten voor aankopen van de eerste noodzakelijke voorwerpen tot een bepaald bedrag.

Enkel het materiaal dat zich bevindt achter slot en grendel is verzekerd. Diefstal uit een tent valt hier niet onder!

Bijstand voertuigen: autopech en aanrijdingen in het buitenland

Controleer in de polis vooral volgende zaken:

Bijstandsverlening thuis

Een heel goede reisbijstandsverzekering vergoedt de kosten van huishoudelijke hulp en voorziet in kinderopvang wanneer u in het ziekenhuis moet verblijven na repatriŽring. U krijgt ook bijstand bij ernstige schade aan de woning (brand, explosie, storm of wateroverlast). En u kan in dit geval vervroegd naar huis terugkeren.

Annulerings- en reisonderbrekingsverzekering

Elk jaar moeten duizenden landgenoten hun reis afzeggen omdat ze thuis te maken krijgen met een onvoorzien probleem: een ongeval, ziekte, een sterfgeval, ... Tegen dit risico kan u zich verzekeren met een annuleringsverzekering. Die polis kan ook over een heel jaar lopen. De verzekeraar betaalt de reissom geheel of gedeeltelijk terug als de reden van uw annulering geldig is. Controleer dus goed de voorwaarden.

Hieronder een lijst van mogelijkheden waarom u uw reis zou annuleren of onderbreken:

Handleiding bij ziekte, ongeval of pech

 1. Ziekte of ongeval op reis
 2. Auto- of motorpech in het buitenland:
 3. Verlies of diefstal van bagage:
  Doe je zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Als je een bagageverzekering hebt of een reisverzekering die reisgoed omvat, neem je binnen de in de voorwaarden opgegeven tijd hiermee contact op.
 4. Wanneer je om een geldige reden niet op reis kunt vertrekken
  Neem zo snel mogelijk contact op met de reisverzekeraar. Zorg voor bewijzen van de dokter, je onderwijsinstelling, je nieuwe werkgever ... Ook bij overlijden of ziekenhuisopname van thuisgebleven familieleden, schade aan of inbraak in je woning, problemen met huisdieren ... en andere dekkingen die je reisverzekering omvat, neem je zo snel mogelijkcontact op met de reisverzekeraar.
  1. terug naar boven

- Snurken - Dakkoffer kopen - Springkussen huren Drenthe - Trampoline Tweedehands - Motorhome huren